Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Asielzoekersacademie trapt af

24 SEP 2014

AMSTERDAM - Zo'n 30 uitgeprocedeerde asielzoekers hebben zich aangemeld voor het eerste college van de We Are Here Academy, dat woensdagavond wordt gegeven in Amsterdam. In een lokaal van de Vrije Universiteit doceert Ernst van den Hemel, docent en onderzoeker aan de Universiteit Utrecht, over de geschiedenis van protestbewegingen. Daarmee gaat de academie die universitair onderwijs aanbiedt aan de groep uitgeprocedeerden die al 2 jaar door Amsterdam zwerft, officieel van start.

Uitgeprocedeerde asielzoekers in de leegstaande gekraakte St. Josephkerk, voor de gelegenheid omgedoopt tot De Vluchtkerk.
Uitgeprocedeerde asielzoekers in de leegstaande gekraakte St. Josephkerk, voor de gelegenheid omgedoopt tot De Vluchtkerk.
Foto: ANP

Mensen uit onder meer het zogenoemde Vluchtgebouw en de Vluchtgarage in Amsterdam kunnen aan de We Are Here Academy het komende collegejaar gratis 16 modules volgen, belangeloos gegeven door docenten van verschillende universiteiten en hogescholen. Op het programma staan verder colleges over asielrecht, politicologie, debattechniek en grafisch ontwerpen. De school draait op vrijwilligers, vanuit de overtuiging dat iedereen recht heeft op onderwijs.

Crowdfunding

De academie is volgens initiatiefnemer Savannah Koolen nog in gesprek met meerdere onderwijsinstellingen in de hoofdstad over een vast onderkomen. Ze rekent voor het komend schooljaar op ongeveer 100 studenten.

Via een crowdfundingscampagne werd de afgelopen weken bijna 3500 euro opgehaald voor de academie.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.6 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%