Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: ANP

Koerden welkom in Kamer

07 OKT 2014

DEN HAAG - De Kamerleden die zich bezighouden met Buitenlandse Zaken ontvangen dinsdagochtend om 9.30 uur een delegatie van de Koerden. Ze zullen met hen praten over de belegering door ISIS van de Koerdische stad Kobani in het noorden van Syrië.

Het gesprek is het gevolg van de bestorming door een groep Koerden van het Tweede Kamergebouw afgelopen nacht. De Koerden demonstreerden tegen ISIS. Volgens een mededeling van de Tweede Kamer zal het gesprek dinsdagochtend gaan over de belegering van Kobani, de medische hulp in het gebied en de humanitaire opvang.

Gesprekken

De ongeveer 150 Koerdische demonstranten, hebben het gebouw even na half twee 's nachts weer verlaten. De betogers voerden gesprekken met onder anderen Kamervoorzitter Van Miltenburg, waarna ze rustig vertrokken, aldus de politie. Van Miltenburg beloofde hen een gesprek met de buitenlandwoordvoerders van de Kamerfracties.

Er is niemand opgepakt. De honderden demonstranten druppelden vervolgens af.

Omsingeling

D66-leider Alexander Pechtold zei dinsdag in het NOS Radio 1-journaal dat hij de oproep van de Koerden goed begrijpt. Hij vergelijkt de omsingeling van Kobani met die van de yezidi's deze zomer in het Sinjar-gebergte. Nederland kan met F-16's niet ingrijpen tegen ISIS in Kobani omdat het Nederlandse optreden beperkt is tot Irak en Kobani in Syrië ligt.

Toch kan Pechtold zich voorstellen dat de belegering van Kobani dat doet veranderen. Als er sprake zou zijn van genocide op de Koerden in Kobani, dan kan er ook voor Nederland een noodzaak zijn om daar bij te dragen aan de strijd tegen ISIS, aldus Pechtold.

 

Foto: ANP

De demonstranten die zich ophielden in het Kamergebouw werden met luid gejuich onthaald door de mede-betogers op het Plein. ,,We konden gewoon naar binnen lopen, er was nauwelijks bewaking'', zei een van de demonstranten bij het verlaten van het gebouw. Een andere betoger meldt dat een bewaker per ongeluk de schuifdeur naar de hal van het Kamergebouw opende door met zijn voet de sensor te activeren. ,,We zijn trots dat het eindelijk gelukt is aandacht te krijgen voor de situatie van de Koerden.''

Foto: Serge Ligtenberg

De politie meldde dat door het optreden van beveiligers en de politie kon worden voorkomen dat de demonstranten het Kamergebouw verder konden binnendringen. Het vertrek verliep geheel zonder problemen.

De demonstranten protesteerden tegen de belegering van het Noord-Syrische dorp Kobani door ISIS.

Foto: Serge Ligtenberg

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.6 °C
O2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%