Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
 F-16
F-16
Foto: ANP

Eerste Nederlandse bommen op ISIS-doelen

07 OKT 2014

DEN HAAG - Twee Nederlandse F-16's hebben dinsdag voor het eerst ISIS-doelen in Irak gebombardeerd.

Bij een bombardement in het noorden van het land zijn strijders van ISIS gesneuveld, aldus het ministerie van Defensie. Plaatsvervangend directeur operaties Theo ten Haaf schat hun aantal op 8 à 12, zei hij in het tv-programma Pauw.

Twee F-16's schoten Koerdische strijders (peshmerga's) te hulp die onder vuur lagen van bewapende voertuigen van ISIS. Bij de aanval gooiden de toestellen drie door laser geleide bommen af, waardoor de voertuigen werden vernietigd. Het was de tweede vlucht van de Nederlandse F-16's boven Irak.

De internationale coalitie tegen de terreurgroep heeft al meer dan 341 doelen in Syrië en Irak bestookt. Nederland neemt deel met 8 F-16's - twee voor reserve - die vliegen vanaf een basis in Jordanië. De inzet van de gevechtsvliegtuigen blijft beperkt tot het grondgebied van Irak.

Koerden pleitten dinsdag in een gesprek met de Kamercommissie Buitenlandse Zaken ook voor een snel militair ingrijpen van Nederland in het Syrische Kobani dat in handen van ISIS dreigt te vallen. Het gesprek volgde op een demonstratie van Koerden maandagavond in de ontvangsthal van het Kamergebouw.

„Als Nederland voor democratie en vrijheid staat, zouden ze nu moeten overgaan tot daden en het niet bij woorden moeten laten”, zei Besime Ogretmen van de Federatie Koerden Nederland na het gesprek. Maar de Koerden kregen geen harde toezegging.

Het kabinet liet in een brief weten begrip te hebben voor de „emotionele betrokkenheid” van veel Koerden bij de situatie in Kobani. Maar het beleid wordt niet gewijzigd. Het kabinet „acht het van groot belang dat gedegen analyse en duiding de basis vormen voor het Nederlandse beleid”.

Ingrijpen in Syrië is niet mogelijk omdat een VN-resolutie ontbreekt. De zoektocht naar zo'n mandaat is door de situatie bij Kobani alleen maar urgenter geworden, aldus Michiel Servaes (PvdA). Onder meer CDA en ChristenUnie zijn van oordeel dat Nederland ook in Syrië moet bombarderen.

De Kamer gaat deze week nog overleggen over Kobani met de ministers Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) en Lilianne Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking). Daarbij wordt vooral gekeken naar de humanitaire kant en op welke wijze Nederland hieraan kan bijdragen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.2 °C
Z2
Beurs AEX
AEX 528.47
+ / - -0.04%