Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Teeven twijfelt over extra vluchtelingen

08 OKT 2014

DEN HAAG - Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) worstelt met de wens van de Tweede Kamer om 250 extra erkende vluchtelingen op te nemen bovenop de 500 die de Verenigde Naties jaarlijks selecteren voor Nederland. Hij vindt het niet realistisch tegenover de 6500 asielzoekers met een verblijfsstatus die nu nog in de opvang zitten en eigenlijk moeten doorstromen naar gemeenten, zei hij woensdag in de Tweede Kamer.

Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie).
Staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie).
Foto: ANP

Mensen die via de VN naar Nederland komen, komen meteen in aanmerking voor een woning. Maar de opvang in de gemeenten hapert, onder meer vanwege de enorme instroom van Syrische asielzoekers. Teeven zei dat hij de gemeenten al heeft opgedragen om te zorgen voor 14.000 woningen voor vluchtelingen. Eerst was die taakstelling 9000. „De druk op de gemeenten is dus al hoog.”

De staatssecretaris was al nooit enthousiast over de verhoging van het aantal vluchtelingen vanwege VN-afspraken en wil de motie, die eerder dit jaar door de Tweede Kamer was aangenomen, nog eens in het kabinet bespreken. Hij wees de indiener van de motie, Joël Voordewind van de ChristenUnie, erop dat de situatie inmiddels is veranderd en dat de forse stroom asielzoekers aanhoudt. Het Kamerlid begrijpt de druk maar zei dat Nederland met 500 al een laag aantal heeft in vergelijking met andere landen.

Ook VluchtelingenWerk Nederland is verbaasd. Jasper Kuipers, adjunct-directeur van de belangenorganisatie, wijst erop dat Duitsland 20.000 Syrische vluchtelingen uitnodigt. „Nederland biedt slechts 250 Syriërs bescherming en weigert het jaarlijkse quotum van 500 vluchtelingen te verhogen.” De VN-organisatie Unhcr heeft gevraagd om 100.000 van de meest kwetsbare vluchtelingen op te vangen. Volgens Kuipers kan Nederland niet achterblijven en moet Teeven een voorbeeld nemen aan Duitsland.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
9.7 °C
ZZO1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%