Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Serge Ligtenberg

Onderzoek naar bezetting hal Kamergebouw

08 OKT 2014

DEN HAAG - Een externe organisatie gaat onderzoek doen naar de bezetting door Koerden van de hal van het Tweede Kamergebouw. Dat gebeurt op verzoek van het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, zo heeft dit presidium woensdag besloten.

Het bestuur concludeert op basis van een eerste feitenrelaas dat er maandagavond een „ongewenste situatie” is ontstaan. Een externe partij gaat de gang van zaken onderzoeken „om gemaakte keuzes te beoordelen, mogelijke hiaten in de beveiliging te constateren en lessen te trekken voor de toekomst”. Daarbij wordt ook het huidige calamiteitenplan tegen het licht gehouden.

Ongeveer 100 Koerdische demonstranten bezetten maandagavond de voorhal van de Tweede Kamer om meer aandacht te vragen voor de situatie in de Syrische grensstad Kobani, die wordt belegerd door de terreurgroep ISIS. Die hal is in beginsel openbaar toegangelijk. Maar de Koerden hielden een onaangekondigde demonstratie en bleven urenlang in de hal zitten. Volgens het presidium is voorkomen dat de demonstranten het semipublieke of het beveiligde gebied van het gebouw konden bereiken.

Tweede Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg sprak, toen de Koerden het Kamergebouw in de nacht van maandag op dinsdag hadden verlaten, de menigte buiten toe. Ook SP-Kamerlid Harry van Bommel deed dat. De Koerden kregen de volgende ochtend wat ze wilden: een gesprek met Kamerleden die zich bezighouden met Buitenlandse Zaken.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
9.7 °C
ZZO1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%