Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Beveiliging Tweede Kamer opgevoerd

08 OKT 2014 Alexander Bakker en Niels Rigter

DEN HAAG - De politiebeveiliging in en rond het gebouw van de Tweede Kamer is sinds de bestorming door Koerdische demonstranten opgevoerd. Volgens bronnen bij de politie blijft de verhoogde beveiliging ’voorlopig nog wel’ van kracht. Donderdag, bij het Kamerdebat over de toestand in de door ISIS belegerde stad Kobani, zet de politie zelfs meer mankracht in dan ze de afgelopen twee dagen heeft gedaan.

Foto: ANP

Dat er bij alle ingangen van de politieke arena extra politie staat te posten, is opmerkelijk. De Haagse burgemeester Van Aartsen had eerder deze week nog laten weten dat hij juist niet van plan was om agenten permanent te positioneren bij het parlement. Nu dat wel het geval is, doet hij er het zwijgen toe. „Wij doen nooit uitspraken over veiligheidsmaatregelen en politie-inzet bij de Tweede Kamer”, zo laat zijn woordvoerder weten.

Intussen zijn de twijfels over de beveiliging van de Tweede Kamer dusdanig ernstig geworden, dat een onafhankelijke partij onderzoek gaat doen naar de bezetting van een deel van het gebouw door Koerdische demonstranten. Afgelopen maandagavond stonden er honderden voor de deur om er bij de politiek op aan te dringen om militair een einde te maken aan de belegering van de Syrische stad Kobani. De demonstranten konden de hal binnenkomen nadat een beveiliger van de Tweede kamer naar buiten was gelopen, vermoedelijk om een sigaret te gaan roken.

Hiaten in beveiliging

Het presidium, het dagelijks bestuur van de Tweede kamer, heeft woensdag ’uitvoerig stilgestaan’ bij de kwestie en daarbij ’de conclusie getrokken dat er op maandagavond een ongewenste situatie is ontstaan’. Het onderzoek door een derde partij moet ’mogelijke hiaten in de beveiliging’ blootleggen en verbeteren.

De Koerdische demonstranten eisten in de nacht van maandag op dinsdag een gesprek met de Tweede Kamer. Kamervoorzitter Van Miltenburg en SP-Kamerlid Van Bommel kwamen daarop naar de Tweede Kamer om de demonstranten toe te spreken. Daarbij beloofden ze de demonstranten een gesprek met de Kamerleden die zich bezighouden met Buitenlandse Zaken. Meteen de volgende ochtend al kregen de vertegenwoordigers van de Koerden die officiële ontvangst. Bijna alle partijen waren daarbij aanwezig.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.2 °C
ZZW2
Beurs AEX
AEX 528.81
+ / - +0.06%