Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Nabestaanden MH17 gaan Staat aanklagen

10 OKT 2014 Paul Eldering en Niels Rigter

DEN HAAG - Nabestaanden van de aanslag op vlucht MH17 gaan de Nederlandse Staat aanklagen wegens grove nalatigheid en onzorgvuldigheid bij het afwikkelen van de tragedie met het vliegtuig. De uitglijer van minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) was de ’druppel die de emmer deed overlopen’.

Minister Timmermans
Minister Timmermans
Foto: EPA

Nabestaanden schrokken zich rot toen ze Timmermans op tv hoorden onthullen dat één van de slachtoffers was gevonden met een zuurstofmasker om. Voor zover nabestaanden troost vonden in de gedachte dat hun dierbaren niet hadden geleden, dan werd die met de uitspraak van Timmermans vernietigd. „Het is niet kies. Wij wisten van niks. Dit had nooit mogen gebeuren”, zo zegt een woordvoerder van Stichting MH17, die tientallen nabestaanden van de ramp vertegenwoordigt.

Advocatenkantoor Van der Groen gaat voor de Stichting MH17 de Nederlandse Staat aanklagen. „Ook omdat er nog steeds geen behoorlijk onderzoek is gedaan op de rampplek”, zegt Bob van der Groen. „Nederland moet zorgen voor veiligheidsgaranties. We stellen de Staat aansprakelijk voor de immateriële schade.”

Schoffering

Ook Malaysia Airlines reageert woedend. „Een enorme uitglijer van Timmermans, die niet zonder gevolgen kan blijven”, zegt een woordvoerder. „Ook wij waren hiervan niet op de hoogte. Het is een schoffering van de families van slachtoffers.”

In de Tweede Kamer klinkt eveneens kritiek. ’Onhandig en onjuist’, oordeelt de SP. Het is dat Timmermans binnenkort naar Brussel vertrekt, „anders had hij hier echt last mee gekregen”, denkt Kamerlid Van Bommel. D66 vindt het optreden van de PvdA-bewindsman ’onhandig’, de PVV vindt het een ’blunder’. CDA-leider Buma: „Echt onbegrijpelijk dat je als minister dit soort dingen zegt.”Timmermans zei gisteren zijn uitlatingen ’te betreuren’.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.1 °C
W5
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%