Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Kritiek op situatie illegale immigranten

14 OKT 2014

STRAATSBURG - Illegale immigranten in Nederland bevinden zich in een juridisch niemandsland. Deze situatie moet dringend worden aangepakt. Dat zegt Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Nils Muiznieks van de mensenrechtenorganisatie Raad van Europa dinsdag.

Foto: ANP

Muiznieks pleit voor een humane benadering en een aanpak in overeenstemming met de mensenrechten. Waar terugkeer onmogelijk of bijzonder moeilijk is, moet de betrokken persoon in Nederland kunnen blijven, aldus de commissaris in een rapport over de mensenrechten in Nederland.

Een deel van de illegale immigranten belandt in armoede op straat of in kampen, als ze er niet in slagen toegang te krijgen tot de bestaande noodopvang. Muiznieks spreekt over een punt van zorg, omdat „iedereen, ongeacht de verblijfsstatus, het recht heeft op een toereikende levensstandaard, inclusief voeding, kleding en onderdak.”

De commissaris, die in mei Nederland bezocht, is verheugd over de stappen die zijn genomen om verblijfsvergunningen te verlenen aan bepaalde immigranten die niet kunnen worden teruggestuurd. Hij begroet ook het zogenoemde kinderpardon voor jonge asielzoekers van wie de aanvraag werd afgewezen, maar die al een bepaalde tijd in Nederland leven. De commissaris vindt wel dat de Nederlandse autoriteiten de toegang tot deze regelingen makkelijker zou moeten maken.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.5 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 528.49
+ / - -0.03%