Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Jos Schuurman

Alleenstaande asielzoekers moeten weg

15 OKT 2014

Oranje - Een groep van honderd alleenstaande mannelijke asielzoekers moet weg uit de opvang in het Drentse Oranje na klachten van omwonenden over overlast.

Burgemeester Broertjes van de gemeente Midden-Drenthe zocht contact met het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) na verontrustende berichten van bewoners in omliggend dorpen, meldt RTV Drenthe. De mannen trekken er vaak op uit voor bijvoorbeeld winkelbezoekjes.

De burgemeester heeft met het COA afgesproken dat in het vakantiepark alleen nog gezinnen uit Syrië worden gehuisvest. De honderd mannen worden woensdag overgeplaatst.

Het vakantiepark in Oranje (200 inwoners) huisvest nu ongeveer 400 asielzoekers. Dat kunnen er maximaal 1400 worden. Het tempo van de instroom wordt vanwege de onrust verlaagd. Elke week wordt gekeken hoeveel vluchtelingen erbij kunnen.

Ook de buurtbus kon de toestroom van honderden asielzoekers niet aan. Het COA gaat nu met een eigen lijndienst rijden van en naar Assen. Verder houden medewerkers van het COA een extra oogje in het zeil. Ook krijgen de asielzoekers op het park wifi, zodat zij niet meer naar het dorp hoeven als ze gebruik willen maken van internet.

Te snel

Volgens het COA zijn de problemen in Oranje vooral ontstaan vanwege de snelheid waarmee het vakantiepark moest worden omgebouwd tot asielzoekerscentrum. „Doorgaans nemen we daar 6 tot 9 maanden de tijd voor. Die tijd hadden we nu niet, door het grote aantal vluchtelingen uit vooral Syrië en Irak dat zich de laatste maanden in Nederland meldt”, zegt een woordvoerder van het COA. Ook de inwoners van het dorp hebben zich niet kunnen voorbereiden. „Hun straatbeeld verandert ineens.”

Eind september maakten COA en gemeente Midden-Drenthe de komst van 1400 vluchtelingen naar Oranje bekend. Een week later betrokken de eersten al de vakantiehuisjes.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.4 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - 0.0%