Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Verweer Krol staat haaks op documenten

18 OKT 2014 Jan-Willem Navis

den haag - De felle ontkenningen van Kamerlid Henk Krol (50Plus) in het tv-programma Pauw over misbruik van subsidies staan haaks op de weinige documenten die daarover beschikbaar zijn.

Henk Krol (L) en partijvoorzitter Jan Nagel heffen het glas.
Henk Krol (L) en partijvoorzitter Jan Nagel heffen het glas.
Foto: ANP

Samen met Jan Nagel, voorzitter en senator van de partij, was hij vrijdagavond in de talkshow te gast om weerwoord te geven tegen beschuldigingen dat met subsidiegeld van het ministerie van Onderwijs misbruikt werd. Er zouden rekeningen voor de Gay Krant en het hosten van de website van 50Plus mee zijn betaald. Dat gebeurde via een stichting, Vrienden van de Gay Krant (SVGK). Die kreeg geld voor homo-emancipatieprojecten.

Absoluut niet waar

Krol ontkende met klem dat er ooit rekeningen door de stichting waren betaald die voor een van zijn bv's bestemd waren. "Dat is absoluut niet waar". In een mail van Krol aan een hostingbedrijf voor websites  vroeg hij in 2008 juist om alle rekeningen van zijn bedrijven over te laten schrijven op de stichting, omdat er subsidiegeld was gestort.

Ook weersprak hij dat ooit door de stichting geld is betaald voor kosten die betrekking hebben op de site van 50Plus.

Advocaat Oscar Hammerstein van SVGK beschikt echter over een zogeheten creditfactuur voor dienstverlening voor de partijsite ter waarde van 500 euro. Of er sprake is geweest van een betaling is niet duidelijk, wel dat de provider hiervoor wel een rekening is gestuurd. 

Een vorig jaar opgestapt bestuurslid zegt hierover dat zij de fout ontdekte en hem herstelde, door snel het verschuldigde bedrag over te maken.

Geen bonnetjes

Krol zei in Pauw dat hij, ondanks eerdere beloften, niet beschikt over de bonnetjes, facturen en overige administratie van de SVGK.  "Een deel is bij de stichting en de rest bij de curator." De stichting zegt maar enkele archiefmappen te hebben, terwijl die al sinds 1983 bestond.

Dat de curator de stukken zou hebben, blijkt ook onjuist. Hij zegt in het eindverslag over het faillissement van de Gay Krant en andere bedrijven van Krol dat  "geen facturering" heeft plaatsgevonden.

Morgen in De Telegraaf meer nieuws over de subsidies van Krol

 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.2 °C
Z2
Beurs AEX
AEX 528.47
+ / - -0.04%