Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Liberiaan mag toch blijven

27 OKT 2014

DEN HAAG - Een Liberiaanse asielzoeker die maandag al vanuit Nederland op weg was naar het vliegveld in Brussel om van daaruit naar zijn geboorteland te worden uitgezet, mag vooralsnog toch in Nederland blijven. Een uitspraak van de rechtbank in Roermond voorkwam op het laatste moment de uitzetting van de 31-jarige man, zo liet zijn advocaat maandag weten.

Eerder op de dag besloot het Europees Hof voor de Rechten van de Mens nog dat de Liberiaan kon worden uitgezet. Ook de rechtbank in Den Bosch oordeelde vorige week nog dat de vluchteling naar Liberia kon worden teruggestuurd, ondanks de ebola-epidemie die in het land heerst.

In Roermond had zijn advocaat nog een zaak aangespannen met nieuwe argumenten tegen de uitzetting. De motivering van de uitspraak van maandag hoort de raadsman dinsdag.

De Liberiaan is weer teruggebracht naar het detentiecentrum voor vluchtelingen in Rotterdam. Zijn advocaat wil dat hij zo snel mogelijk op vrije voeten komt en gaat dat bepleiten bij de Immigratie en Nationalisatie Dienst (IND). Daarover komt dinsdag meer duidelijkheid.

De Tweede Kamer praat naar verwachting woensdag over de uitzetting van asielzoekers naar landen waar ebola heerst. Belgische autoriteiten zetten al geen vreemdelingen uit naar Liberia. Voor het Afrikaanse land geldt ook in Nederland een negatief reisadvies in verband met ebola.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.3 °C
ZW3
Beurs AEX
AEX 528.58
+ / - -0.02%