Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Uitzettingen naar landen met ebola gaan door

29 OKT 2014

DEN HAAG - Asielzoekers uit landen waar momenteel ebola heerst - Guinee, Sierra Leona en Liberia - kunnen nog steeds gedwongen worden teruggestuurd als ze zijn uitgeprocedeerd. Verantwoordelijk staatssecretaris Fred Teeven is niet van plan om dit op te schorten. SP, GroenLinks, D66 en ChristenUnie dringen daar wel op aan. Wel is er „uiterste terughoudendheid” bij uitzetting als de betrokkene ziek is en medische zorg nodig heeft.

Foto: AP

Teeven zei woensdag tijdens een Kameroverleg dat in deze medische gevallen tijdelijk uitstel van uitzetting mogelijk is, omdat de druk op het zorgstelsel in de ebolagebieden erg groot is. Volgens hem wordt er bovendien altijd individueel getoetst of een uitzetting kan doorgaan, ook bij gezonde mensen.

De voorstanders van een uitzetstop wijzen erop dat de kans op besmetting wel degelijk groot is en de medische zorg in het gebied slecht is. Bovendien is er sociale onrust in deze landen door de uitbraak van de dodelijke ziekte. D66-Kamerlid Gerard Schouw vindt het bovendien hypocriet dat mensen in Nederland een negatief reisadvies krijgen voor deze landen, maar uitgeproceerde asielzoekers wel worden teruggestuurd.

Teeven stelde dat de kans op besmetting uiterst klein is en dat Nederland de ontwikkelingen in het ebolagebied blijft volgen. België heeft wel een tijdelijke uitzetstop, maar een hervatting wordt daar volgens Teeven elke week bezien.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.4 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - 0.0%