Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Hogere asielinstroom houdt nog jaren aan'

29 OKT 2014

DEN HAAG - De toegenomen instroom van asielzoekers in Nederland houdt naar verwachting de komende jaren nog aan. Daarom zoek het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zoveel mogelijk naar locaties die voor enkele jaren beschikbaar zijn, zo heeft staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) woensdag aan de Tweede Kamer geschreven in antwoord op vragen van de PvdA.

Foto: ANP

Omdat de instroom vooral in 2014 onverwacht fors toenam, heeft het COA al 13 extra locaties geopend om de asielzoekers op te vangen, schrijft Teeven. Dat gebeurt voornamelijk in voormalige gevangenissen en kazernes en in vakantieparken. Daarnaast zijn enkele opvanglocaties heropend en is beter gebruik gemaakt van bestaande ruimtes en is bijgebouwd op bestaande opvanglocaties, aldus Teeven.

In september is de instroom van asielzoekers in Nederland weer toegenomen. Vorige maand dienden ruim 2900 mensen een eerste asielverzoek in, tegenover bijna 2200 in augustus, blijkt uit cijfers die Teeven woensdag ook naar de Kamer stuurde. Met name meer Syriërs klopten aan (van ruim 1100 naar ruim 1650) en meer staatlozen. Dat zijn vooral staatloze Palestijnen uit Syrië. Het aantal asielzoekende Eritreërs, dat in april en mei opeens enorm steeg, bleef in september steken op bijna 80.

Teeven zei woensdag in de Kamer dat de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) met ingeschakelde extra menskracht alle zaken binnen de wettelijke termijn kan behandelen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
9.7 °C
ZZO1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%