Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Ziek in tehuis door slechte mondzorg

Gaten in zorg aan ouderen

08 NOV 2014 Patricia Boon en Thijs Rösken

den haag - De kwaliteit van de mondzorg in verpleeghuizen is ver onder de maat. Tandenpoetsen schiet er bij de onderzochte verpleeghuizen regelmatig bij in. In bijna driekwart van de gevallen is er geen contract met een tandarts. Is er wel een tandarts aanwezig, dan ontbreken vaak de juiste faciliteiten.

Foto: TLG

Dat blijkt uit een rapport van de Inspectie van de Gezondheidszorg dat in handen is van De Telegraaf. Een slecht gebit kan leiden tot fysieke klachten, zoals problemen met kauwen en spreken, pijn en gezondheidsverlies omdat er minder wordt gegeten. Ook komen longontstekingen vaker voor bij een slechte mondhygiëne.

Patiëntenfederatie Nederland vindt dat de verpleeghuizen die hun plichten niet nakomen, hard moeten worden aangepakt. „Schone kleren en een schone mond horen bij de dagelijkse verzorging. Die normen zijn lang geleden afgesproken”, aldus directeur Wilna Wind.

 

Geen tandarts beschikbaar

Veel zorgmedewerkers (60 procent) weten te weinig van mondzorg. Bijna 70 procent van de verpleeghuizen stelde geen tandarts beschikbaar. Was dit wel geregeld, dan waren faciliteiten als behandelkamer, materiaal en tandartsassistente niet aanwezig of ondermaats.

Lees meer in de krant van vandaag: Tehuis vergeet tandenpoetsen

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.4 °C
W3
Beurs AEX
AEX 519.36
+ / - -0.48%