Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Nog onduidelijkheid over vertrokken PvdA'ers

14 NOV 2014

DEN HAAG - Het is nog onduidelijk of de opgestapte PvdA'ers Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk hun Kamerzetel meenemen. „Wij hebben de berichtgeving gezien en wachten een officiële mededeling van de fractie af”, liet de woordvoerster van Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg weten. De twee Kamerleden waren onbereikbaar.

Tunahan Kuzu (R) en Selcuk Öztürk stappen in de lift na een extra en urenlang PvdA-fractieberaad waar werd besloten dat zij de Tweede Kamerfractie van die partij moeten verlaten
Tunahan Kuzu (R) en Selcuk Öztürk stappen in de lift na een extra en urenlang PvdA-fractieberaad waar werd besloten dat zij de Tweede Kamerfractie van die partij moeten verlaten
Foto: ANP

Kuzu en Öztürk stapten donderdagavond op nadat ze geweigerd hadden zich achter de PvdA-lijn voor het integratiebeleid op te stellen. „Dat is ze diverse keren gevraagd, maar ze wilden het niet. Dan houdt het een keer op”, aldus een PvdA-bron. Het tweetal hakte zelf de knoop door om te vertrekken. Wat ze met hun zetel zouden doen, hebben ze niet gezegd.

Eerder op de dag wekte PvdA-leider Diederik Samsom nog de indruk dat het conflict tussen de fractie en de twee Turkse Kamerleden wel losliep. Samsom zou dat hebben gezegd in de hoop het conflict te kunnen de-escaleren.

Kuzu en Öztürk hadden een conflict met PvdA-minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. Asscher is volgens hen te kritisch over conservatief-religieuze Turkse organisaties in Nederland, als de Süleymanci-beweging en Milli Görüs. Na uitspraken van de twee in het AD liep het conflict uit de hand. PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch liet zich hard over het tweetal uit en ook Asscher liet doorschemeren niet blij te zijn met hun uitspraken.

Er waren volgens bronnen al eerder botsingen tussen Kuzu en Öztürk en de rest van de PvdA-fractie. De twee beschikken over een vrij grote achterban in de Turkse gemeenschap in Nederland. Ze haalden bij de Kamerverkiezingen van 2012 ook veel voorkeurstemmen. De PvdA-fractie telt overigens ook enkele andere leden van Turkse komaf.

Toen Kuzu en Öztürk donderdagavond na een PvdA-fractievergadering opstapten, voegde een van hen Marcouch toe: „Moge Allah je straffen!”, zo bevestigt een ingewijde een bericht in De Telegraaf.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.6 °C
OZO3
Beurs AEX
AEX 521.87
+ / - 0.0%