Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Turkse ex-PvdA'ers beginnen eigen beweging

14 NOV 2014

DEN HAAG - De uit de PvdA gestapte Kamerleden Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk blijven definitief in de Tweede Kamer. De twee richten een eigen beweging op. Dat hebben Tunahan Kuzu en Selcuk ztürk vrijdag laten weten op de Facebook-pagina van Kuzu.

Foto: ANP

Donderdagavond leek het er al op dat ze in de Kamer wilden blijven toen ze zeiden dat ze tot de laatste snik het debat over integratie wilden blijven voeren. Nu schrijven ze: „We zijn realistisch genoeg om te begrijpen dat het voor ons met deze fractie en de partij voorbij is. Wij blijven in de Tweede Kamer om de strijd tegen verruwing, verharding en verrechtsing voort te zetten. De komende periode gaan wij de reacties die ons bereiken peilen om een nieuwe beweging te starten en een frisse wind door Nederland te laten waaien.”

Eerder lieten de twee al weten: „Wij hebben hectische en bewogen dagen achter de rug. Wij bedanken iedereen voor de vele steunbetuigingen. Daardoor voelen wij ons gesterkt om te bouwen aan een beweging waar Nederland naar snakt, gericht op acceptatie van een ieder in de samenleving die wil bouwen aan een toekomst waarin iedereen echt gelijkwaardig wordt behandeld."

De twee Kamerleden van Turkse komaf stapten donderdag uit de fractie na een conflict over het integratiebeleid van PvdA-minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. Asscher is volgens hen te kritisch over conservatieve Turkse organisaties als Milli Görüs.

De twee uitten vrijdag op Facebook opnieuw harde kritiek op de PvdA en herhalen dat volledige steun aan het integratiebeleid van minister Lodewijk Asscher in hun ogen betekende dat ze monddood werden gemaakt. Asscher en Samsom proberen „krampachtig te laten zien dat zij ook streng zijn naar nieuwe Nederlanders, vluchtelingen, asielzoekers en moslims om mee te liften in de hype van bash-politiek. Terwijl juist sociaaldemocraten een eigen evenwichtig geluid moeten laten horen ten aanzien van dit soort thema's, ook al is dat geluid niet altijd even populair of wordt het niet altijd begrepen door iedereen.”

De PvdA houdt nog 36 zetels over. Samen met regeringspartner VVD komt de coalitie dan uit op 77 van de 150 Kamerzetels.

Het aantal fracties in de Tweede Kamer komt met de nieuwe afsplitsing op vijftien. Sinds de verkiezingen van september 2012 hadden al vier Kamerleden hun oorspronkelijke fractie verlaten om op eigen kracht verder te gaan.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.6 °C
OZO3
Beurs AEX
AEX 521.87
+ / - 0.0%