Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Kuzu en Öztürk lagen vanaf begin dwars'

14 NOV 2014

DEN HAAG - De problemen rond de opgestapte Turkse PvdA'ers Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk zijn niet van recente datum. De twee lagen vanaf het begin van het aantreden van de fractie dwars, zegt een ingewijde in de PvdA. Zodra het ging om thema's als integratie en moslims zetten ze zich af tegen de lijn van de meerderheid.

Selcuk Öztürk (links) en Tunahan Kuzu.
Selcuk Öztürk (links) en Tunahan Kuzu.
Foto: Dijkstra BV

Kuzu en Oztürk werden op zulke momenten ook wel bijgevallen door andere PvdA'ers van allochtone afkomst, maar die waren gematigder in hun stellingname. De kans dat de komende tijd nog meer PvdA'ers van Turkse komaf de fractie zullen verlaten, wordt dan ook heel klein geacht.

Volgens een bron mogen PvdA-Kamerleden met een allochtone achtergrond overigens niet allemaal over één kam geschoren worden. Er is een verschil tussen moslims en 'seculieren'. PvdA'ers als Khadija Arib en Keklik Yücel zouden bij de laatste categorie horen.

Kuzu en ztürk verlieten donderdag de PvdA-fractie na een conflict over het integratiebeleid van minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken). Directe aanleiding was een brief van de PvdA-bewindsman in september, waarin hij zich kritisch uitliet over conservatief-religieuze Turkse organisaties als de Süleymanci-beweging en Milli Görüs. Kuzu en Oztürk verweten Asscher een 'uitsluitingspolitiek' ten aanzien van deze groeperingen. Enkele weken terug hadden zij een gesprek met hun partijgenoot hierover.

„Ik had de indruk dat dat een goed gesprek was”, zegt een ingewijde. „Ze kwamen vrolijk kijkend terug.” Maar deze week barstte alsnog de bom na uitlatingen die de twee over Asscher deden op een Turkse website en in het AD.

Een fractielid zegt niet verbaasd te zijn dat het uiteindelijk misging. „We hebben geprobeerd de boel bij elkaar te houden, maar het is niet gelukt. Deze twee hadden nooit op de lijst mogen komen.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.6 °C
OZO3
Beurs AEX
AEX 521.87
+ / - 0.0%