Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Turkse PvdA’ers geradicaliseerd

15 NOV 2014 Paul Jansen en Wouter de Winther

Den Haag - De gevallen PvdA-Kamerleden Kuzu en Öztürk waren geradicaliseerd. Dat zeggen andere sociaaldemocraten, die vooral Öztürk een voortrekkersrol toedichten. Hij zou de wat gematigder Kuzu op sleeptouw hebben genomen.

Selçuk Öztürk (links) en Tunahan Kuzu kwamen in de PvdA-fractie met steeds radicalere eisen. Uiteindelijk leidde het eergisteren tot een breuk. De twee beginnen nu een eigen beweging.
Selçuk Öztürk (links) en Tunahan Kuzu kwamen in de PvdA-fractie met steeds radicalere eisen. Uiteindelijk leidde het eergisteren tot een breuk. De twee beginnen nu een eigen beweging.
Foto: ANP

De Tweede Kamerfractie van de PvdA werd steeds weer verrast door verlangens van de twee parlementariërs van Turkse afkomst. Zo werd gevraagd om een aparte wasruimte voor het islamitisch gebed, werd tegenspraak door vrouwen in de fractie niet geduld en eiste het duo een Turkse medewerker die het contact met de achterban moest onderhouden. Het fractiebestuur weigerde evenwel medewerkers om hun etniciteit te vervangen.

Ook bij stemmingen in de Tweede Kamer bleek met name Öztürk heel andere prioriteiten te kennen dan het partijbelang. Zo bleef hij weg bij een stemming en bleek de hele dag volledig onbereikbaar. Verbouwereerd hoorden zijn collega’s de volgende dag waarom. „Het was gisteren een islamitische feestdag.”

De PvdA royeert de twee. Het duo wil in de Kamer blijven.

PvdA'ers schetsen een onthutsend beeld van hun voormalige partijgenoten. Lees meer in De Telegraaf van vandaag

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.0 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 519.36
+ / - -0.48%