Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

ChristenUnie: geld voor winteropvang illegalen

19 NOV 2014

DEN HAAG - De ChristenUnie vindt dat gemeenten geld moeten krijgen om de komende winter uitgeprocedeerde asielzoekers te kunnen opvangen. Volgens Tweede Kamerlid Joël Voordewind van die partij zou de rijksoverheid daarvoor 13 miljoen euro moeten uittrekken.

CU-Kamerlid Voordewind
CU-Kamerlid Voordewind
Foto: ANP

Aanleiding voor zijn voorstel is de uitspraak vorige week van het Europees Comité voor Sociale Rechten in Straatsburg. Dat concludeerde dat uitgeprocedeerde asielzoekers recht hebben op voedsel, kleding en onderdak en dat Nederland daar te weinig voor doet. Het kabinet wacht het oordeel van het Comité van Ministers af voordat het zelf met een reactie komt.

Omdat de winter echter voor de deur staat, wordt de situatie volgens de ChristenUnie nijpend. Daarom zou het Rijk, in afwachting van het definitieve oordeel over de zaak, geld aan gemeenten moeten geven om die periode te overbruggen en de betrokkenen te helpen.

„Dit wordt voor velen de derde winter onder erbarmelijke omstandigheden in onverwarmde garages, kerken en leegstaande panden. We moeten er alles aan doen om te voorkomen dat ze nog zo'n winter moeten doorstaan”, zei Voordewind woensdag. Hij zal er donderdag in een debat in de Tweede Kamer voor pleiten geen mensen meer op straat te zetten die nu nog in de normale asielopvang zitten tot het Comité van Ministers een uitspraak heeft gedaan.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.2 °C
ZZW2
Beurs AEX
AEX 528.81
+ / - +0.06%