Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Michel van Bergen

Opnieuw vervoersverbod om vogelgriep

20 NOV 2014

ter aar - Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) heeft donderdag opnieuw een landelijk vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en strooisel van pluimveebedrijven ingesteld.

Foto: Michel van Bergen
In Hekendorp (bij Gouda) werd zondag een kippenboerderij ontruimd in verband met de vogelgriep.
In Hekendorp (bij Gouda) werd zondag een kippenboerderij ontruimd in verband met de vogelgriep.
Foto: Menno Bausch

Die maatregel is genomen, omdat op een pluimveebedrijf in Langeraar vogelgriep is vastgesteld. De ongeveer 43.000 legkippen op het bedrijf worden geruimd, aldus het ministerie van Economische Zaken.

Afgelopen weekeinde werd op een pluimveebedrijf in Hekendorp (Utrecht) vogelgriep vastgesteld van de H5N8-variant, die zeer besmettelijk is voor gevogelte en overdraagbaar is op mensen. Bij pluimveebedrijven in de directe omgeving van dat bedrijf werd geen vogelgriep gevonden. Het landelijk vervoersverbod werd daarom dinsdag ingetrokken, maar in de directe omgeving van Hekendorp blijft tot zeker 18 december een vervoersverbod van kracht. De landelijke ophokplicht voor pluimvee is nog steeds van kracht om de kans op nieuwe besmettingen zo klein mogelijk te houden. Ook mogen er geen vogeltentoonstellingen worden gehouden.

Het is nog niet bekend om welke variant van de vogelgriep het in Langeraar (Zuid-Holland) gaat. De uitslag van het onderzoek daarnaar kan vrijdag bekend zijn. Ook vier bedrijven die in een straal van 10 kilometer van het besmette bedrijf liggen, worden onderzocht op de aanwezigheid van vogelgriep.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.6 °C
W5
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%