Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

PvdA wil overleg met gemeenten over opvang

20 NOV 2014

DEN HAAG - De PvdA wil dat staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) gaat overleggen met de gemeenten over de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers of andere illegalen. De coalitiepartij vindt een tijdelijke vorm van opvang wenselijk, maar wil zich nog niet vastpinnen op een mogelijke oplossing.

Foto: Evert Elzinga

De PvdA wil de aanbeveling van Europese ministers over dit onderwerp afwachten, zei PvdA-Kamerlid Attje Kuiken donderdag tijdens een overleg in de Kamer. Teeven wil dat de ministers zich buigen over een recente uitspraak van het Europees Comité voor Sociale Rechten (ECSR) om illegalen van „bed, brood en bad” te voorzien.

De sociaaldemocraten geven vooralsnog geen steun aan pogingen van oppositiepartijen om de opvang van illegalen komende winter te regelen. Het Rijk moet aan die lokale opvang meebetalen, vinden SP, GroenLinks, D66 en ChristenUnie. De VVD en PVV zijn daar juist fel op tegen.

VVD-Tweede Kamerlid Malik Azmani was verbaasd over de uitspraak van het ECSR, maar wacht het overleg met de Europese ministers af. Hij vindt evenwel dat er geen cent van het Rijk naar eventuele opvang in de gemeenten moet. Het is volgens Azmani verkeerd om mensen te belonen die eigenlijk moeten vertrekken uit Nederland. PVV-Kamerlid Sietse Fritsma schermde met een peiling die hij heeft laten uitvoeren. Daaruit blijkt dat twee derde van de ondervraagden tegen de opvang van illegalen is, ook kiezers van VVD en PvdA.

Het CDA vindt dat het Rijk geen valse hoop mag bieden aan uitgeprocedeerden. Als ze niet meewerken aan hun terugkeer, ondermijnt dat het asielbeleid.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.7 °C
ZZO2
Beurs AEX
AEX 528.47
+ / - -0.04%