Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Vogelgriep rukt verder op

21 NOV 2014

Kamperveen - In het Overijsselse Kamperveen is vrijdag een derde geval van vogelgriep ontdekt. Het gaat om een pluimveebedrijf aan de Leijdijk met zo'n 10.000 dieren. Dat meldt het Ministerie van Economische Zaken. Het is nog niet duidelijk om welke variant het gaat.

Foto: GinoPress

Het besmette bedrijf wordt zo snel mogelijk geruimd. Ook 34 andere pluimveebedrijven in een straal van 10 kilometer om het bedrijf worden onderzocht.

Het zeer besmettelijke virus lijkt zich steeds breder te verspreiden. De uitbraak in Overijssel komt op de dag dat in het Zuid-Hollandse Ter Aar (gemeente Nieuwkoop) is begonnen met de vergassing van 43.000 kippen, nadat daar gisteren al vogelgriep werd ontdekt. Inmiddels staat vast dat het hier om de variant H5N8 gaat.

Vorig weekeinde werd al vogelgriep geconstateerd op een bedrijf met 150.000 legkippen in het Utrechtse Hekendorp. Daarbij ging het ook om de variant H5N8. Mensen die in direct en intensief contact komen met besmet pluimvee kunnen daardoor besmet raken. Meestal ervaren ze dan lichte griepverschijnselen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.1 °C
ZZO2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%