Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Personeel vreemdelingendienst geïntimideerd'

25 NOV 2014

DEN HAAG - Medewerkers van de vreemdelingendienst worden in toenemende mate geïntimideerd door actievoerders die het niet eens zijn met het asiel- en uitzetbeleid van de overheid. Huizen van leidinggevenden worden beklad, auto's van medewerkers worden bekrast en personeel wordt bedreigd en lastiggevallen.

Staatssecretaris Fred Teeven tijdens het overleg over de opvang en terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers.
Staatssecretaris Fred Teeven tijdens het overleg over de opvang en terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers.
Foto: ANP

„Dit zijn laffe typetjes die lekker anoniem met hun sjaaltje voor de mond en het mutsje over het hoofd zoveel mogelijk onzichtbaar wettelijke besluiten proberen te dwarsbomen door individuele werknemers lastig te vallen”, omschrijft staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) de actievoerders in een interview met onze krant dinsdag.

Het komt ook voor dat actievoerders een vliegticket kopen voor een vlucht waarvan ze weten dat er vreemdelingen inzitten die worden uitgezet. Ze doen dat om aan boord amok te maken. „Dan schreeuwen ze tegen de andere passagiers: kijk eens wat hier gebeurt.”

Volgens Teeven doen de actievoeders dit met als doel dat de vreemdelingen van de vlucht worden gehaald, omdat er veel onrust ontstaat. Dit jaar is dit soort situaties al tien tot vijftien keer voorgekomen. „Zorgwekkend”, vindt de staatssecretaris.

Hij heeft geen goed woord over voor asieladvocaten die „verwensingen doen en er de nazi's bijhalen”. Dit soort gevallen worden direct voorgelegd aan de landelijke deken van de advocatuur. „Een advocaat heeft volgens mij letterlijk gezegd dat de Gestapo het werk in '40-'45 niet beter deed dan wij nu. Dan ben je echt de weg kwijt”.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.4 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - 0.0%