Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Teeven wekt schijn belangenverstrengeling'

25 NOV 2014

DEN HAAG - Staatssecretaris Fred Teeven heeft in de ogen van de PVV de schijn van belangenverstrengeling gewekt met de grootschalige opvang van asielzoekers in het Drentse dorpje Oranje. Een partijgenoot van VVD-bewindsman Teeven, Hennie van der Most, is eigenaar van het vakantiepark waar de asielzoekers worden opgevangen. Teeven heeft al eerder laten weten dat er geen sprake is van verstrengeling.

Syrische asielzoekers komen aan aan in Oranje (Drenthe) op vakantiepark Oranje
Syrische asielzoekers komen aan aan in Oranje (Drenthe) op vakantiepark Oranje
Foto: Kees van de Veen

Er is een miljoenendeal over de huisjes gesloten, zei PVV-Tweede Kamerlid Sietse Fritsma dinsdagavond tijdens het begrotingsdebat van Veiligheid en Justitie. Deze deal „klopt niet”. Fritsma eist opheldering.

De PVV'er zei dat Teeven zich hard heeft gemaakt voor de massale opvang in het kleine dorp en dat die opvang in strijd is met het lokale bestemmingsplan. Ook de gemeenteraad is gepasseerd in de besluitvorming, waardoor de rechten van burgers zijn verkwanseld, aldus Fritsma.

Fritsma weet niet of er echt sprake is van belangenverstrengeling, maar vindt dat ook de schijn daarvan moet worden vermeden. Hij heeft Teeven er ook al eerder schriftelijke vragen over gesteld. Die heeft deze week nog per brief geantwoord dat Van der Most met de vakantiehuisjes tegemoet komt aan zijn oproep om vastgoed ter beschikking te stellen van asielzoekers.

Teeven antwoordde ook dat hij niet, zoals Fritsma suggereerde, al „jarenlang contacten” met Van der Most onderhoudt. „Er is geen sprake van belangenverstrengeling”, aldus Teeven al in de beantwoording.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.2 °C
ZZW2
Beurs AEX
AEX 528.81
+ / - +0.06%