Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Vogelgriep type H5 bij eenden

01 DEC 2014

DEN HAAG - Onderzoekers hebben het vogelgriepvirus aangetroffen bij wilde eenden (smienten). Het gaat om het zeer besmettelijke H5-type, dat ze in twee monsters van uitwerpselen in de buurt van Kamerik bij Woerden vonden. Het is nog niet duidelijk of het gaat om dezelfde N-variant als van het virus dat de afgelopen twee weken is vastgesteld bij de vijf uitbraken in vier verschillende plaatsen.

Smienten
Smienten
Foto: Theo Westra

Wel is duidelijk geworden dat de besmettingen met vogelgriep in Hekendorp, Ter Aar en Kamperveen los van elkaar plaatsvonden. Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken schrijft maandag aan de Tweede Kamer dat dit het meest waarschijnlijk is op basis van de informatie die nu op tafel ligt. Naar het vijfde bedrijf, in Zoeterwoude, waar zondag vogelgriep werd vastgesteld, loopt nog onderzoek.

Alleen bij de uitbraak op twee bedrijven in Kamperveen is er wel sprake van een onderlinge besmetting, licht een woordvoerder van het ministerie toe. Er loopt nog onderzoek naar de stam van het virus. Die kan ook nog in eenzelfde virustype verschillend zijn.

Het onderzoek bij wilde vogels had tot nu toe nog geen aanwijzingen voor de oorzaak of de verspreiding van de vogelgriep opgeleverd. Zondag nog meldde Dijksma dat er 1500 wilde vogels waren onderzocht waarbij geen virus van het type H5N8 was gevonden.

Dijksma overlegt dinsdagmiddag met de sector over nieuwe maatregelen om de vogelgriep in te dammen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.7 °C
O3
Beurs AEX
AEX 528.86
+ / - +0.16%