Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

PvdA sluit schaliegas uit

03 DEC 2014

DEN HAAG - Schaliegas hoort volgens regeringspartij PvdA niet bij de toekomstige energievoorziening in Nederland. Daarom moet er ook niet naar worden geboord.

PvdA-leider Diederik Samsom
PvdA-leider Diederik Samsom
Foto: Peter Hilz

Maar het onderzoek naar schaliegas mag wel doorgaan, zei PvdA-leider Diederik Samsom woensdagavond in een klimaatdebat in de Tweede Kamer nadat oppositiepartijen hem hadden uitgedaagd duidelijkheid te geven. Eerder op de dag had hij op de radio al gezegd dat het volstrekt onnodig is om in ons land naar schaliegas te boren en dat dat ook niet gaat gebeuren. „We gaan dat niet doen”, benadrukte hij 's avond nog eens in de Kamer.

De winning van schaliegas uit kilometers diepe kleisteenlagen in de bodem is omstreden, onder andere vanwege risico's voor milieu en drinkwater. Het kabinet onderzoekt of en zo ja waar proefboringen naar schaliegas kunnen worden toegestaan. De PvdA verzet zich niet tegen die onderzoeken, omdat daaruit ook kennis kan voortkomen over technieken die nodig kunnen zijn om aardwarmte te winnen. „We zijn nieuwsgierig naar vooruitgang”, zei Samsom.

Kernenergie

Hij benadrukte dat de PvdA niet principieel tegen schaliegas is. Datzelfde geldt voor kernenergie. Ook daarover zegt de PvdA dat daarvoor geen toekomst is in Nederland, terwijl de partij onderzoek in Petten naar nieuwe vormen van kernenergie wel steunt.

Op de vraag of vergunningen voor het boren naar schaliegas nu van tafel gaan, zei Samsom dat aan die vergunningen „geen uitvoering kan worden gegeven”. Maar het is aan het kabinet om te besluiten over het al dan niet intrekken van vergunningen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
10.8 °C
W1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%