Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Rutte: onderzoek naar schaliegas gaat door

03 DEC 2014

DEN HAAG - Het kabinet zet het onderzoek naar schaliegas gewoon door. Het nieuwe standpunt van regeringspartij PvdA dat er in ons land niet naar deze energiebron zal worden geboord, verandert daar volgens premier Mark Rutte niets aan.

Het kabinet brengt momenteel de voor- en nadelen en de mogelijkheden van schaliegas in kaart. Daarbij wordt gekeken naar de gevolgen van de eventuele winning ervan voor mens en milieu en of er schone technieken beschikbaar zijn. Op basis van de uitkomsten daarvan komt het kabinet volgend jaar zomer met nadere voorstellen.

Omdat de productie uit het gasveld in Groningen afneemt, wordt onderzocht of aardgas gewonnen uit schalie (gesteente) een alternatief kan zijn. Maar schaliegas, dat diep in de bodem zit opgesloten in kleisteenlagen, is omstreden omdat er onder meer schade aan het milieu en de bodem kan ontstaan.

PvdA

Rutte (VVD) noemde de opstelling van de PvdA „geen grote verandering”, omdat de partij eerder ook al niet zo enthousiast was over schaliegas. Oppositiepartijen als CDA, D66 en ChristenUnie wilden weten wat het standpunt van de PvdA betekent, vooral ook voor gemeenten met beoogde locaties voor een proefboring. „Proefboringen zijn niet aan de orde”, zei Rutte.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra mengde zich niet in het debat. De partij reageerde eerder op de dag verbaasd op de uitspraken van PvdA-leider Diederik Samsom.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.8 °C
ZW3
Beurs AEX
AEX 519.36
+ / - -0.48%