Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Veilig fietsen voor doven

19 DEC 2014

CUIJK - Voor doven en slechthorenden kan fietsen soms best gevaarlijk zijn, omdat zij verkeer van achteren niet horen aankomen. Zij horen geen (waarschuwings)signalen van anderen en kunnen zich daarom moeilijk oriënteren. Een 74-jarige man uit Cuijk, zelf ook doof, bedacht een oplossing: de Viewradar.

Dat meldt Omroep Brabant. De Viewradar werkt als volgt: een sensor achterop de fiets registreert het verkeer van achteren. De sensor stuurt een signaal naar een trilhorloge of naar led-lampjes op een speciale spiegel of op het stuur. "Zo weet de fietser dat er iets aankomt en kan hij extra opletten en aan de kant gaan", vertelt uitvinder Cor Toonen. De kans op ongelukken voor doven is op deze manier een stuk kleiner, stelt de man.

Nu nog het geld

De uitvinder heeft al van studenten van de TU Delft en de Haagse Hogeschool in Delft te horen gekregen dat zijn uitvinding haalbaar is. Alleen nu nog het geld om zijn idee te ontwikkelen. De man heeft met hulp van sponsoren en een 3D-printer zelf al een werkend prototype gemaakt.

Toonen zet zich al jarenlang in voor dove en slechthorende mensen. Geld verdienen met zijn idee hoeft hij niet. Zolang hij maar iedereen met een hoorprobleem op weg kan helpen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
9.1 °C
O1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%