Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Snelheid in Amsterdam naar 30 km/u'

07 JAN 2015

Een meerderheid van de Amsterdamse gemeenteraad wil de snorscooters alsnog naar de rijbaan verbannen door de maximum snelheid op gemeentewegen te verlagen naar 30 kilometer per uur. Het gaat om grote delen van het gebied binnen de ring A10.

Foto: Richard Mouw

Voor dat GroenLinks-voorstel bestaat warme steun van onder meer D66, de PvdA en de SP in de Stopera. Eerder bleek dat de Tweede Kamer de hoofdstad niet genegen is om een lokale helmplicht voor snorscooters mogelijk te maken. Hiermee zouden de overlastgevende scooteraars veilig de rijbaan op kunnen, tussen het andere verkeer dat 50 kilometer per uur rijdt.

Voor die beslissing van de Tweede Kamer bestaat onbegrip en woede in Amsterdam. VVD en PvdA keerden zich zelfs tegen hun collega’s in het parlement, omdat deze partijen lokaal wel graag een oplossing zien voor de problemen rond snorscooters. ,,De Tweede Kamer wil niet zien dat voor lokale problemen lokaal maatwerk nodig is. Maar ik heb slechts één antwoord, wij gaan door’’, aldus VVD-wethouder Pieter Litjens (Verkeer). In de komende maanden komt de wethouder met een ‘menukaart’ van resterende mogelijkheden om de snorscooter, die slechts 25 kilometer per uur mag maar meestal veel sneller rijdt, naar de weg te dirigeren. De algehele snelheidsverlaging komt hierop zeker terug, beloofde hij.

Wat de meerderheid van de gemeenteraad betreft gaat Amsterdam als noodgreep de algehele snelheid voor alle verkeer verlagen naar 30 kilometer per uur. Daarmee worden dagelijks vele duizenden automobilisten gedwongen om langzamer te rijden. Maar ook verdwijnt het snelheidsverschil met de snorscooter waardoor die zonder extra gevaar tussen de auto’s kan rijden. ,,We moeten onze taak als wegbeheerder serieus nemen. Daarom stellen wij voor het hele gebied binnen de ring naar 30 kilometer per uur te brengen’’, aldus GroenLinks-raadslid Zeeger Ernsting.

,,Meer 30-kilomterzones, juist daar waar er vrijliggende fietspaden zijn. Dit mag overigens niet leiden tot een onoverzichtelijke lappendeken waarbij in iedere straat andere regels gelden. Het moet een logisch geheel opleveren, zodat verkeersdeelnemers niet op iedere hoek van iedere straat alle borden moeten controleren om te snappen wat van hen verwacht wordt’’, aldus D66-raadslid Jan-Bert Vroege.

Litjens meldde terloops door te gaan met zijn lobby in Den Haag, onder meer om te bezien of de categorie snorscooter helemaal af te schaffen. Dit door de Kamer afgeschoten voorstel van de SP kan op de warme belangstelling rekenen van de wethouder.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.9 °C
WZW5
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%