Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Asielzoekers op ex-bajesboten Zaanstad

08 JAN 2015

ZAANSTAD - Zaanstad gaat zo'n zeshonderd asielzoekers herbergen op twee boten in de Isaac Baarthaven. Het gaat om voormalige gevangenisboten die eerder al jarenlang dienstdeden in het Zaanse havengebied en die de komende tijd worden omgebouwd. Dit maakte de gemeente Zaanstad donderdag bekend.

Bajesboot.
Bajesboot.
Foto: ANP

In de zogenoemde procesopvanglocatie worden asielzoekers ondergebracht die in de eerste fase van de asielprocedure zitten. Een verblijf duurt normaliter maximaal enkele weken, tenzij geen vervolgopvang beschikbaar is. De beide voormalige bajesboten openen naar verwachting volgende maand de deuren. De werving van medewerkers en vrijwilligers is inmiddels gestart, aldus de gemeente.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) benaderde de gemeente Zaanstad afgelopen zomer al om mee te werken aan de komst van deze locatie. Deze week besloot de gemeente Zaanstad voor de opvang een gedoogvergunning te geven. Die is nodig omdat een dergelijk centrum niet past in het bestemmingsplan. Eerder had de Zaanse gemeenteraad al positief geadviseerd.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
7.9 °C
Z1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%