Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Iets meer overwinterende ooievaars geteld

11 JAN 2015

RIJSWIJK - Tijdens een landelijke telling zijn dit weekend 574 ooievaars gezien. Het zijn er iets meer dan vorig jaar. Toen overwinterden er officieel 523 in Nederland. Dat meldde de Stichting Ooievaars, Research & Knowhow (STORK) zondagavond.

Meestal overwinteren ooievaars in Afrika. De stichting onderzocht voor de veertiende keer hoeveel ooievaars in ons land blijven. Dat aantal verschilt nogal van jaar tot jaar: in 2012 werden ruim 650 exemplaren geteld, het jaar ervoor waren het er 592 en in 2010 bijvoorbeeld maar 497.

STORK vroeg Nederlanders het aantal waargenomen ooievaars door te geven, met de vindplaats, datum en eventueel ringgegevens. Zondagavond hadden in totaal 245 mensen dat gedaan.

Een opvallende zwarte ooievaar die enkele jaren geleden in het Duitse Spreewald nabij Berlijn werd geringd, had de speciale belangstelling van Pieter van Vollenhoven, de man van prinses Margriet. Hij fotografeerde de vogel in 2010 bij Paleis Het Loo in Apeldoorn. Van Vollenhoven wil graag weten of het dier nog leeft en of het in Nederland is. Voor zover bekend is de zwarte ooievaar (met ringnummer T188) dit weekend niet geregistreerd.

Bij een ander koninklijk paleis, Paleis Huis ten Bosch in Den Haag, werd zaterdag een telling geschrapt. Tientallen vogelliefhebbers wilden in weilanden bij het paleis ooievaars tellen maar zagen daarvan af vanwege de harde wind en aanhoudende regen.

De telling vindt steeds in het tweede weekend van januari plaats. Na de vijftiende telling, volgend jaar, wil de stichting de aantallen die in Nederland overwinteren evalueren en hoopt ze daar dan conclusies aan te kunnen verbinden.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.1 °C
WNW2
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%