Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

VVD: politie beter bewapenen tegen terreur

13 JAN 2015

DEN HAAG - Politieagenten die actief zijn bij de bewaking tegen terreuraanslagen moeten beter bewapend worden. VVD-fractieleider Halbe Zijlstra zal dat naar voren brengen in een Tweede Kamerdebat met het kabinet naar aanleiding van de aanslagen in Parijs vorige week. „Met een pistool begin je weinig tegen een machinegeweer”, zegt Zijlstra.

VVD-fractievoorzitter Zijlstra ...vernietiging van werk...
VVD-fractievoorzitter Zijlstra ...vernietiging van werk...

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie zei dinsdag dat hij het zeer met Zijlstra eens is, maar zei tegelijk dat er nooit een agent de straat op wordt gestuurd als het niet verantwoord is.

Zijlstra wil verder dat de wetsvoorstellen om de terreurbestrijding aan te scherpen zo snel mogelijk worden behandeld. Met die wetgeving moet het onder meer mogelijk worden teruggekeerde jihadisten het paspoort te ontnemen en ze de grens over te zetten. Worden potentiële jihadisten tegengehouden voor ze kunnen afreizen, dan moet het kabinet ervoor zorgen de ze hier geen aanslagen kunnen plegen, zei Zijlstra verder.

D66-leider Alexander Pechtold betwijfelt of veiligheidsdiensten als de AIVD wel genoeg geld hebben om terreur effectief te kunnen bestrijden. Volgens hem is de AIVD niet in staat alle teruggekeerde jihadisten goed te volgen. Hij noemt dat „een slecht teken”. De drie bevriende oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP, die het kabinet nodig heeft voor draagvlak in de Senaat, wisten eerder een geplande bezuiniging op de AIVD terug te draaien. Pechtold wil van het kabinet weten of de dienst nu over voldoende middelen beschikt.

Ook ChristenUnieleider Arie Slob maakt zich zorgen over het budget van de AIVD. Hij zal voorstellen dat de dienst zo'n 15 tot 20 miljoen euro extra krijgt. Ook voor de beveiliging van de joodse gemeenschap is volgens Slob meer geld nodig.

PVV-leider Geert Wilders is „heel boos” omdat het kabinet te weinig doet om de terreur van radicale moslims te stoppen. Teruggekeerde jihadisten moeten volgens hem worden opgesloten en de grenzen moeten worden gesloten. Als er nu een aanslag kom, heeft premier Mark Rutte „bloed aan zijn handen”, zegt Wilders.

Het Kamerdebat met onder anderen Rutte vindt woensdagavond plaats.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.2 °C
ZZW2
Beurs AEX
AEX 528.81
+ / - +0.06%