Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Nederland voelt zich niet veel onveiliger

13 JAN 2015

HILVERSUM - Het terroristische geweld in Parijs heeft niet veel invloed gehad op het veiligheidsgevoel van de Nederlander. Uit onderzoek onder de 16.000 leden van het opiniepanel van het tv-programma EenVandaag blijkt dat 87 procent zich over het algemeen veilig voelt in het land.

Foto: REUTERS

Wel verwachten meer mensen een aanslag. In oktober, kort na de eerste Nederlandse bombardementen op Islamitische Staat in Irak, verwachtte 43 procent van de ondervraagden een aanslag uit radicaal islamitische hoek in Nederland. Nu is dat 54 procent.

Een meerderheid van 60 procent voelt zich sinds de aanslag in Parijs nog net zo veilig als daarvoor, 29 procent voelt zich sindsdien iets minder veilig en 10 procent voelt zich veel minder veilig.

Het voornemen van het kabinet om jihadgangers het Nederlanderschap af te nemen, kan rekenen op instemming van 72 procent van de panelleden. Ook vindt driekwart het een goed plan om een Europees registratiesysteem van vliegtuigpassagiers op te zetten om verdachte passagiers beter te kunnen volgen.

De bestrijding van het internationale terrorisme is zo belangrijk dat deze soms ten koste mag gaan van de privacy van burgers, vindt 73 procent van de ondervraagden.

„Veel deelnemers geven aan dat ze niet bang zijn om zelf slachtoffer van een aanslag te worden. Ze denken bijvoorbeeld dat hun woonplaats geen interessant doelwit is”, aldus EenVandaag.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
9.7 °C
ZZO1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%