Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Verzet in Senaat tegen bezuinigingen justitie

14 JAN 2015

DEN HAAG - CDA, SP, PVV en GroenLinks in de Eerste Kamer hebben grote moeite met de beoogde bezuinigingen op de rechtsbijstand en de verhoging van de griffierechten. Ze vinden dat deze maatregelen de toegankelijkheid van de rechtsstaat aantasten, zeker voor mensen met een kleine portemonnee.

Foto: ANP

Dat bleek dinsdag tijdens de behandeling van de begroting van minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) voor komend jaar. De maatregelen moeten dit jaar al miljoenen aan besparing opleveren, oplopend tot 85 miljoen euro in 2018. Ze vinden dat nodig om de rechtsbijstand betaalbaar te houden. De kosten hiervoor zijn tussen 2004 en 2013 gestegen van 378 miljoen naar 498 miljoen euro.

CDA-senator Hans Franken wil echter dat deze besparingen van tafel gaan en dat de bewindslieden het geld ergens anders vandaan halen. Hij heeft daartoe een motie ingediend. Hij noemde de begroting van veiligheid en justitie „ongewis en onzeker”, ook omdat sommige voorstellen nog moeten worden behandeld terwijl de besparingen al wel in de begroting zijn opgenomen. De bewindslieden begeven zich volgens Franken niet op glad, maar op dun ijs.

Griffierechten zijn de kosten die een burger of bedrijf zelf moet betalen voor het starten van een gerechtelijke procedure. Rechtsbijstand zijn vergoedingen van de overheid om een juridische zaak te kunnen voeren.

Het is nog niet duidelijk hoe de fracties volgende week precies gaan stemmen over de moties en de begroting. In de Eerste Kamer hebben ze samen een meerderheid van 39 van de 75 zetels.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
9.2 °C
O1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%