Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

CDA en D66 nemen Opstelten op de korrel

14 JAN 2015

DEN HAAG - CDA en D66 hebben minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie op de korrel. Sybrand Buma (CDA) en Alexander Pechtold (D66) stelden Opstelten woensdag in het Kamerdebat over de aanslagen in Parijs vorige week een hele reeks strenge vragen.

Alexander Pechtold van D66.
Alexander Pechtold van D66.
Foto: ANP

Buma noemde het onacceptabel dat een wetsvoorstel om van jihadisten sneller de nationaliteit af te nemen „al sinds oktober op het bureau van de minister ligt”. Ook een vorig jaar augustus aangekondigd voorstel om de nationaliteit zonder rechterlijke veroordeling af te kunnen nemen, ligt nog altijd niet bij de Tweede Kamer, aldus Buma.

Pechtold zei dat het eerdere pakket maatregelen van Opstelten al snel een lege huls en een tandeloze papieren tijger is gebleken. Opstelten, die zondag nog pleitte voor meer tempo en 'een tandje erbij', staat daardoor met zijn mond vol tanden, zei Pechtold. „Een tandje erbij. Deze minister zit er al vier jaar”, aldus een cynische Pechtold.

Chaotisch

CDA en D66 waren begin september ook al zeer kritisch over Opsteltens optreden in een debat over het actieprogramma van het kabinet tegen jihadisme. Buma noemde dat toen „chaotisch” en „een minister van Justitie onwaardig”. Volgens Pechtold was Opstelten, toen op 4 september, „volstrekt onvoldoende voorbereid” op het debat. Beide partijen verweten de VVD-minister toen dat hij niet meer doet dan een reeks van al bestaande maatregelen oppoetsen en dat veel actiepunten niet onderbouwd zijn. Pechtold sprak van „een opgewarmde oude prak”.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.5 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 528.67
+ / - +0.0%