Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Fractieleider Zijlstra (VVD) ...zware wapens...
Fractieleider Zijlstra (VVD) ...zware wapens...

Schok in politiek om ontwikkelingen België

'We moeten alert zijn'

16 JAN 2015

Den Haag - De Nederlandse politiek krijgt het steeds benauwder nu de terreurdreiging weer een stapje dichterbij lijkt gekomen. Minister Koenders (Buitenlandse Zaken) is ’geschokt’ over de ontwikkelingen in België.

„We moeten alert zijn, zoals ook al in het debat aan de orde is geweest”, verwees de PvdA-bewindsman naar het debat dat de Tweede Kamer voerde naar aanleiding van de terreurdaden eerder in Parijs. Of Nederland verdere actie gaat ondernemen, kon Koenders nog niet zeggen. „Maar schokkend en zorgwekkend is het wel”, zei hij gisteravond.

De VVD grijpt de gebeurtenissen in België aan om opnieuw te pleiten voor een zwaardere bewapening van de politie. Fractieleider Zijlstra wil dat agenten over mitrailleurs kunnen beschikken, maar kreeg daar eerder niet de handen voor op elkaar bij minister Opstelten (Veiligheid en Justitie).

Duf konijn

PVV-leider Wilders is woest. Volgens hem wordt de dreiging in Nederland steeds reëler. „Als Rutte blijft weigeren terugkeerders tegen te houden, Schengen op te zeggen en onze grenzen weer te controleren, zijn we snel de volgende. Het is een schande dat het kabinet als een duf konijn in de koplampen staart en niks doet en de veiligheid van Nederlanders op het spel zet”, aldus Wilders.

Voor SP-Kamerlid Van Bommel verandert er niet veel na de acties in België en andere landen, want waakzaamheid was al geboden. „Parijs lag bij wijze van spreken al in Nederland en Verviers ligt dat ook. Nu komt het alleen nóg dichterbij.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.7 °C
ZZO2
Beurs AEX
AEX 528.47
+ / - -0.04%