Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Rutte: leef gewoon door maar wees alert

16 JAN 2015

DEN HAAG - Nederlanders hoeven zich volgens premier Mark Rutte op straat geen zorgen te maken of openbare plekken te mijden. Hij roept iedereen op door te gaan „met onze manier van leven” en tegelijkertijd alert te zijn en dingen die verdacht zijn te melden bij de politie of andere autoriteiten.

Premier Mark Rutte
Premier Mark Rutte
Foto: EPA

Dat zei Rutte vrijdag naar aanleiding van de antiterreuractie in België en de terroristische aanslagen van vorige week in Parijs. „We hebben in Nederland, in dit deel van de wereld, iets unieks opgebouwd: een vrije, open en democratische samenleving met een hele grote welvaart en met een heel groot beschermingsniveau”, aldus de minister-president. Volgens hem is er geen garantie dat er in Nederland geen aanslag kan plaatsvinden, maar „er is wel de garantie dat we er alles in redelijkheid aan doen om zo'n aanslag te voorkomen”.

De ontwikkelingen in België en Frankrijk bevestigen volgens Rutte eens te meer dat we ook in Nederland rekening moeten houden met aanslagen. Daarom is het dreigingsbeeld „substantieel”. Dit op een na hoogste niveau betekent dat de kans op een aanslag reëel is, maar dat er geen concrete dreiging is. „De aanslagen in Parijs, hoe bizar en vreselijk ook, passen in het dreigingsbeeld dat wij kennen”, zei de premier.

„We zijn op alles voorbereid”, zei minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) vrijdag na afloop van de ministerraad. Ook hij vindt dat de burgers hun normale leven moeten leiden: „Ga naar hockey, ga naar voetbal.” De overheidsdiensten zijn waakzaam en alert en nemen de maatregelen die nodig zijn, benadrukte de bewindsman. Burgers zelf moeten zelf ook wel alert zijn. Eerder op de dag zei Opstelten „absoluut, absoluut” op de vraag of we ons zorgen moeten maken.

De minister wilde niets zeggen over eventuele contacten met België naar aanleiding van de gebeurtenissen daar. De Belgen waren donderdag leidend, het was hun actie in Verviers. Het is aan hun om informatie te verschaffen.

Ook Rutte stelde dat de geheime diensten nauw samenwerken met hun buitenlandse partners en dat alle informatie goed wordt gedeeld.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.5 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 528.67
+ / - +0.0%