Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Een schrikbeeld voor sommigen: pantserwagen van de politie in het Amerikaanse Ferguson.
Een schrikbeeld voor sommigen: pantserwagen van de politie in het Amerikaanse Ferguson.
Foto: Reuters

Het leger ziet niets in zwaar bewapende politieagent

19 JAN 2015

DEN HAAG - De politie zwaardere wapens geven naar aanleiding van de aanslag op Charlie Hebdo in Parijs, is geen optie. Dat vindt brigadegeneraal b.d. Ruud Vermeulen, voorzitter van de Gezamenlijke Officiersvereniging (GOV). In dagblad Trouw zegt hij: „laat het optreden in groepsverband met zwaardere geautomatiseerde wapens vooral over aan de delen van de krijgsmacht die daarvoor zijn getraind”.

Volgens Vermeulen is de kracht van de politie juist dat „zij optreedt tussen de mensen”, vaak individueel. „Er is niet voor niets gekozen voor wijkagenten. En we zien dat dat werkt.” Volgens de militair is de politie er niet op getraind om met een groep op te treden, het leger juist wel.

Militairen trainen ook veel meer op schietvaardigheid en gevechtsschieten. De Koninklijke Marechaussee is volgens hem het onderdeel van de krijgsmacht dat „het gat dicht” naar het geweldsniveau dat zich aandient met terroristen.

Binnen de krijgsmacht is volgens een betrouwbare bron dicht bij de legertop met onbegrip gekeken naar de discussie bij de Nationale Politie en de politiebonden. Mengen in het debat over nut en noodzaak van meer agenten met zwaardere bewapening is overwogen, maar werd als onkies beoordeeld.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.2 °C
ZZW2
Beurs AEX
AEX 528.81
+ / - +0.06%