Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Sluiting Islamitische Universiteit dreigt

23 JAN 2015 Jan-Willem Navis

Den Haag - De Islamitische Universiteit in Rotterdam moet vrezen voor haar toekomst. Minister Bussemaker (Onderwijs) gelast een onderzoek door de NVAO, de overheidsinstantie die de vergunning voor de theologische academie kan intrekken.

Foto: Roel Dijkstra

Dat schrijft de minister vandaag in antwoord op Kamervragen van de VVD en de PVV, die al langer aandrongen op sluiting. Dat deden ze onder meer omdat de rector van de Islamitische Universiteit twee vrouwelijke studenten wegstuurde die een klacht indienden over de universiteit.

Bovendien keurde de hoogste baas begin vorig jaar het geweld goed dat de Turkse premier Erdogan eerder inzette tegen demonstranten. Daarop kreeg hij te verstaan dat hij geen uitspraken meer mag doen die maatschappelijke commotie veroorzaken.

Die afspraak schond hij door in de verkiezingscampagne voor het Europees Parlement enkele Turks-Nederlandse kandidaten uit te maken voor ’landverraders’. Daarom bekijkt NVAO hoe ’burgerschap en integratie’ worden onderwezen aan de Islamitische Universiteit. „Als dat aanleiding geeft om in te grijpen, zal ik niet aarzelen dat te doen”, stelt Bussemaker.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.2 °C
ZZW2
Beurs AEX
AEX 528.34
+ / - -0.02%