Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Extremisten in afzondering

23 JAN 2015

den haag - Geharde terroristen moeten in de gevangenis zo veel mogelijk gescheiden worden van jihadi’s die nog op andere gedachten kunnen worden gebracht. Staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) wil zo voorkomen dat moslimextremisten in de cel verder radicaliseren.

Staatssecretaris Fred Teeven
Staatssecretaris Fred Teeven
Foto: ANP

Zelf maakt de VVD-bewindsman het onderscheid tussen „zoetwaterterroristen en de echte”. In de terroristenafdelingen in Rotterdam en Vught zitten alle extremisten bij elkaar, maar die mogen nu al weinig onderling contact hebben. Teeven wil de communicatie tussen bepaalde groepen nog kleiner maken. „Er zijn mensen die je nog van gedachten kunt veranderen.” Dat ’deradicaliseren’ lukt alleen als je de softere jongens weghoudt bij de hardere, denkt Teeven. Hij laat onderzoek doen hoe dat het best kan.

Scheiding

Terroristen verspreiden over meerdere gevangenissen om radicalisering te voorkomen, zoals de Belgen doen, ziet Teeven niet zitten. „Dan heb je geen goed zicht meer op ze.” De scheiding tussen de ’zoetwaterterroristen’ en de rest kan door bijvoorbeeld de ene groep in Rotterdam en de andere in Vught te zetten. „Maar het kan ook zijn dat we binnenkort moeten uitbreiden. We hebben nu al een bezetting van 85 procent op deze afdelingen”, zegt de VVD-bewindsman.

Sinds 2006 zijn er tachtig mensen op de terroristenafdelingen geplaatst, schreef de staatssecretaris deze week aan de Kamer. Hoeveel er nu zitten, wil hij het parlement niet vertellen: „Om veiligheidsredenen.”

In een Kamerdebat gisteren over het gevangeniswezen zei Teeven dat hij het beter vindt als de Belgische gedetineerde Frank van den Bleeken, die euthanasie wil en wellicht naar Nederland zou komen, in zijn eigen land blijft.

Lees hier meer: Zelfs de dood kan jihadi’s niet stoppen

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
12.4 °C
Z3
Beurs AEX
AEX 528.66
+ / - 0.0%