Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Verslag diplomatenbriefing MH17 blijft geheim

23 JAN 2015

DEN HAAG - Een Nederlands verslag van een bijeenkomst in Kiev waar diplomaten vorig jaar juli zijn geïnformeerd over incidenten in het luchtruim boven Oost-Oekraïne blijft geheim. De oppositiepartijen CDA en D66 hadden gevraagd de inhoud openbaar te maken.

Minister-president Mark Rutte
Minister-president Mark Rutte
Foto: ANP

Maar volgens het kabinet is het niet gebruikelijk om vertrouwelijk diplomatiek verkeer vrij te geven. Als dat wel zou gebeuren, zou dat het werk van diplomaten vrijwel onmogelijk maken. Dat stelden premier Mark Rutte en de ministers Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) en Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) vrijdag.

Tijdens de bijeenkomst, drie dagen voor de vliegramp met vlucht MH17, is onder meer gemeld dat een Oekraïens Antonov-transportvliegtuig was neergehaald en op welke vlieghoogte (6500 meter) dat is gebeurd. Het kabinet heeft die elementen ook in het openbaar gedeeld, aldus Rutte. Bij het overleg in Kiev was een Nederlandse diplomate aanwezig. Zij gaf de informatie door aan Buitenlandse Zaken in Den Haag, zoals gebruikelijk is.

Rutte benadrukte dat het interne stuk wel in het bezit is van relevante instanties, zoals de commissie die toezicht houdt op de inlichtingendiensten en de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Hij wil ook niet dat de Tweede Kamer het verslag vertrouwelijk inziet. Het parlement weet dat het verslag bij de relevante instanties ligt, zei Rutte.

Volgens Koenders is er geen enkele reden voor achterdocht en wil het kabinet niets onder de pet houden. Ook volgens Opstelten heeft het kabinet niets te verbergen. „Diplomaten moeten in vertrouwelijkheid met elkaar kunnen spreken”, zei hij. Critici betwijfelen echter of de informatie over de mogelijke aanwezigheid van zwaar luchtafweergeschut en de gevaren daarvan voor de burgerluchtvaart wel op de juiste waarde is geschat.

Het kabinet werkt ondertussen aan de beantwoording van 87 nieuwe vragen die de Tweede Kamer over de nasleep van de vliegramp heeft gesteld. De Kamer debatteert op donderdag 5 februari opnieuw over de kwestie. Voor die tijd worden de vragen beantwoord, aldus de ministers.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.8 °C
O3
Beurs AEX
AEX 521.87
+ / - +1.0%