Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

GroenLinks: Afghanen individueel toetsen

03 FEB 2015

DEN HAAG - Afghaanse asielzoekers die in hun eigen land voor de veiligheidsdienst hebben gewerkt, moeten als individu getoetst worden op hun vluchtverhaal. Nu worden deze personen altijd uitgesloten van een verblijfsstatus, omdat zij collectief verdacht worden van schending van de mensenrechten. GroenLinks vindt dat niet eerlijk.

Foto: ANP

De partij wil dat staatssecretaris Fred Teeven, die verantwoordelijk is voor asielzaken, dit verandert. Woensdag debatteert de Kamer over het asielbeleid.

In Nederland krijgen Afghaanse asielzoekers die tussen 1978 en 1992 voor de veiligheidsdienst werkten, een zogeheten 1F-status. Dat houdt in dat zij niet aanmerking komen voor bescherming vanwege medeplichtigheid aan ernstige misdaden die zijn begaan onder het communistische bewind. Nederland baseert zich daarbij op een verslag van het ministerie van Buitenlandse Zaken uit 2000.

Gevaarlijk gebied

Tegelijkertijd kan Nederland deze Afghanen ook niet uitzetten, omdat het Europees Verdrag van de Rechten van de Mens verbiedt dat mensen naar gevaarlijk gebied worden teruggestuurd.

Onlangs werd echter een Afghaanse man met die 1F-status uitgezet na een langdurig verblijf in Nederland. GroenLinks heeft signalen dat binnenkort meerdere Afghaanse 1F'ers worden uitgezet. Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet wil dat Teeven het 1F-beleid, voor zover dat op Afghanen betrekking heeft, onder de loep neemt en regelt dat dit niet meer collectief wordt opgelegd.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
11.2 °C
Z2
Beurs AEX
AEX 528.47
+ / - -0.04%