Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Oppositie boos over verdwenen jihadist

03 FEB 2015

DEN HAAG - Het anti-terreurbeleid schiet ernstig tekort en daar is het zoekraken van een veroordeelde jihadist het trieste toonbeeld van. Het kabinet moet als de wiedeweerga maatregelen nemen om herhaling te voorkomen.

Mohammed G. en Omar H. wilden naar Syrië om daar mee te doen met de gewelddadige jihad.
Mohammed G. en Omar H. wilden naar Syrië om daar mee te doen met de gewelddadige jihad.
Foto: ANP

Dat vindt vrijwel de gehele oppositie in de Tweede Kamer. Partijen reageren op het nieuws dat Omar H. zoek is. Deze moslimextremist werd tot 1,5 jaar veroordeeld wegens voorbereidingen voor de jihad. De Amsterdammer mocht zijn hoger beroep in vrijheid afwachten, maar de veiligheidsdiensten horen dit soort jihadisten in de gaten te houden. Desondanks wist H. te verdwijnen en vertrok wellicht naar Irak om zich bij IS te voegen.

Minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) is politiek verantwoordelijk voor het OM en probeerde het in de Kamer gisteren vaag te houden of H. inderdaad was verdwenen. Tegenover de pers, buiten de debatzaal, versprak hij zich echter en was er geen weg meer terug. Op de vraag of zijn beleid faalt, gaf hij daarna maar ronduit toe dat H. echt zoek is. „Ik zeg niet dat het misgaat, ik weet alleen niet waar hij is.”

'Geklungel'

Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken), verantwoordelijk voor de AIVD die de jihadist in het vizier had moeten houden, hult zich in stilzwijgen en zegt niet te reageren op individuele gevallen. Wel twitterde hij dinsdag een plaatje waaruit zou blijken dat Amsterdam een veilige stad is.

De oppositie weet genoeg. „Wat een geklungel”, oordeelt PVV-leider Wilders. Hij noemt minister Opstelten ’een verwarde man’. „Ik zoek nog naar wat Opstelten nog wel weet. Het is toch totaal van de zotte dat áls het eens lukt om iemand te veroordelen, we hem gewoon laten lopen.” CDA-leider Buma ziet zijn gelijk bevestigd dat er snel extra geld richting de geheime diensten moet. „Dat ze nu zelfs de belangrijkste mensen kwijtraken, zegt genoeg. Dit is echt heel zorgelijk want we weten niet wie ze nog meer uit het oog verliezen.” D66-voorman Pechtold onderschrijft dat: „Dit is het zoveelste voorbeeld dat de capaciteit knelt.” SP-leider Roemer wijst erop dat niet alleen de veiligheidsdiensten moeten snoeien, maar dat ook het OM wordt gekort. „Je kunt geen garanties geven over dat een terreurdaad niet plaats zal vinden, maar je moet wel alles doen om er een te voorkomen. En dat gebeurt nu niet.”

Gevaar

VVD-fractievoorzitter Zijlstra reageert eveneens bezorgd: „Het kabinet moet echt kunnen uitleggen hoe dit heeft kunnen gebeuren. Jihadisten zijn een gevaar voor onze samenleving. Ik vind niet dat zo iemand gewoon de grens over kan wandelen.”

De Kamer zal de vermissing van de jihadist binnenkort in een debat behandelen. Opstelten doet nog niet een internationaal opsporingsbevel de deur uit voor de 23-jarige man. Dat kan pas als blijkt dat H. niet in cassatie gaat tegen zijn veroordeling, stelt hij. Hij hoopt dat aangekondigde wetgeving van zijn kant, zoals een meldplicht voor jihadisten, enig soelaas kan bieden voor dit soort problemen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
15.3 °C
ZW3
Beurs AEX
AEX 528.58
+ / - -0.02%