Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

'Geen wijziging beleid verdachte asielzoeker'

04 FEB 2015

DEN HAAG - Staatssecretaris Fred Teeven is niet van plan zijn beleid voor asielzoekers die verdacht worden van ernstige of oorlogsmisdaden te wijzigen. Een deel van de oppositie dringt hier op aan in verband met de uitzetting van Afghanen die jaren geleden in eigen land voor een veiligheidsdienst hebben gewerkt.

Dit zogeheten 1F-beleid houdt in dat asielzoekers die (mogelijk) ernstige misdrijven zoals mensenrechtenschendingen hebben gepleegd, geen verblijfsstatus krijgen in Nederland. D66, GroenLinks en ChristenUnie vinden het oneerlijk dat mensen uit Afghanistan die daar ooit voor een veiligheidsdienst hebben gewerkt, allemaal onder 1F vallen. Dat gebeurt op basis van informatie uit 2000.

Ze pleiten voor een individuele toets van Afghaanse 1F'ers en een opschorting van hun uitzetting. Maar Teeven, die verantwoordelijk is voor asielzaken, zei woensdag in een Kamerdebat dat hij hiertoe geen aanleiding ziet. Een meerderheid steunt hem hierin.

Hoewel 1F'ers nooit een status zullen krijgen, kan Nederland ze vaak niet uitzetten. Volgens het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens mogen mensen niet teruggestuurd worden naar gevaarlijk gebied.

Onlangs werd een Afghaanse man met 1F uitgezet na een langdurig verblijf in Nederland. De zaak kreeg veel aandacht in de media. Teeven begrijpt dat het wrang is voor de familie, die in Nederland bleef, maar zei dat 1F'ers teruggestuurd worden zodra het thuisland veilig genoeg is. Dat is bij Afghanistan nu het geval.

Teeven zei dat Nederland zich baseert op goede informatie en in het buitenland veel waardering krijgt voor de aanpak van schenders van mensenrechten. Bij gevluchte Syriërs wordt ook scherp gelet op verdachten, zei Teeven.

Eind 2013 was bij circa 180 mensen sprake van 1F, blijkt uit cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie. Bijna 60 procent van hen komt uit Afghanistan. Een groot deel van de 1F'ers is al lang illegaal in Nederland. Doel is hen alsnog uit te zetten. In 2013 werden vijf 1F'ers gedwongen uitgezet en vijf anderen vertrokken uit zichzelf.

Voor de zomer komt Teeven met cijfers over 2014.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
16.5 °C
WZW3
Beurs AEX
AEX 528.72
+ / - +0.01%