Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

’Dwing rechten slachtoffer in strafproces af’

05 FEB 2015 Saskia Belleman

Amsterdam - De rechten van slachtoffers in een strafproces moeten afdwingbaar worden en op het niet naleven ervan moeten sancties staan. Daarvoor pleit het Landelijk Advocaten Netwerk Gewelds en Zeden Slachtoffers (LANGZS) in een zwartboek.

Foto: LANGZS

Volgens LANGZS zijn slachtoffers van misdrijven nu afhankelijk van de welwillendheid van agenten of rechters, en is er sprake van willekeur. Ze vraagt van de politiek een wettelijke regeling. Slachtoffers van een misdrijf zijn nu nog geen officiële deelnemer aan een strafproces. De positie van de slachtoffers is wel steeds sterker geworden, vindt ook het advocatennetwerk, „maar het gaat toch nog regelmatig mis”.

In het zwartboek staat het voorbeeld van een slachtoffer dat te horen kreeg dat de verdachte was veroordeeld, terwijl later bleek dat die was vrijgesproken. De moeder van een slachtoffer van jarenlang misbruik door een jeugdleider kreeg te horen „dat zij niet zo’n heisa moest maken van wat gefriemel aan een piemel”.

De slachtofferadvocaten vinden ook dat het Openbaar Ministerie moet worden verplicht om altijd digitaal onderzoek te doen als er sprake is van een verdenking van seksueel misbruik van kinderen.

Het valt de organisatie op dat politie en justitie „weinig lering trekken uit grote zaken uit het recente verleden, en ook weinig doen met aanbevelingen van deskundigen op dat terrein”.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
18.6 °C
W5
Beurs AEX
AEX 519.64
+ / - -0.78%