Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

Politie meer in wijk door hulp marechaussee

05 FEB 2015

DEN HAAG - Korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie vindt het goed dat de marechaussee op korte termijn beveiligingstaken overneemt van de politie. Volgens de hoogste politiebaas kunnen de politieagenten zich daardoor meer richten op hun gewone taken.

Foto: ANP

De bewaking van bijvoorbeeld joodse instellingen door agenten, vanwege terreurdreiging, vergt veel capaciteit. Bouman spreekt van een „substantiële ontlasting” als de marechaussee een deel van dat werk overneemt.

„Wij horen in de wijk actief te zijn en willen voortdurend met de bevolking in contact blijven staan om hulp te bieden waar en wanneer dat nodig is. Dat vergt onze volle aandacht en inzet, zeker in tijden waarin spanningen binnen onze samenleving toenemen.”

Op 'straat' blijft de politie volgens de korpschef onverminderd zichtbaar. De politie blijft bijvoorbeeld extra aanwezig op de stations in de vier grote steden.

In een brief van het kabinet aan de Tweede Kamer staat dat de extra marechaussee-inzet niet te maken heeft met een toegenomen dreiging, maar om politieagenten vrij te maken voor hun kerntaken. De noodzaak van de inzet van de Koninklijke Marechaussee wordt iedere drie maanden opnieuw bekeken.

In de brief staat ook dat het antiterreurteam Dienst Speciale Interventies (DSI) de afgelopen zes maanden is versterkt. Wat die maatregelen precies inhouden is niet bekend. Over de eenheid wordt om veiligheidsredenen weinig naar buiten gebracht.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
7.9 °C
Z1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%