Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
De Amsterdamse Oudezijds Achterburgwal.
De Amsterdamse Oudezijds Achterburgwal.
Foto: ANP Extra

Amsterdam begint raambordeel

05 FEB 2015 Ruben Koops

AMSTERDAM - Amsterdam gaat een prostitutiebedrijf oprichten waar vijftig vrouwen de kans krijgen om zonder pooier hun werk te doen. De gemeente stelt vijf panden met in totaal 19 ramen beschikbaar. Naar een investeerder die het project wil financieren, wordt nog gezocht.

Dat schrijft burgemeester Eberhard van der Laan in een brief aan de gemeenteraad. Een haalbaarheidsonderzoek is opgestart om te bezien wat er allemaal komt kijken bij een prostitutiebedrijf dat wordt gerund door prostituees. De gemeente denkt dat een onderneming waarbij sekswerkers zelf verantwoordelijk zijn voor het reilen en zeilen, zal bijdragen aan een prostitutiebranche met goede werkomstandigheden zonder misstanden. Nu huren sekswerkers vaak een werkruimte bij een raamexploitant, voor de veiligheid en andere praktische zaken hebben prostituees vaak een pooier.

 

Charles Geerts

Amsterdam kocht in 2007 diverse panden in het Red Light District van wallenondernemer Charles Geerts. Vijf van deze raambordelen hebben de prostitutiebestemming behouden en worden ter beschikking gesteld aan het nog op te richten prostitutiebedrijf. Het liefst ziet Van der Laan dat een ondernemer de panden koopt en vervolgens verhuurt aan de stichting van de sekswerkers. ,,De gemeente gaat graag in overleg met een bonafide organisatie die bereid is tot het doen van een sociale maar rendabele investering’’, schrijft de burgemeester. Als geen enkele particuliere investeerder belangstelling toont zal de gemeente de ramen zelf verhuren aan de vrouwen. Maar omdat de stad ook verantwoordelijk is voor de vergunningsverlening en handhaving binnen de branche, vindt Van der Laan dat er in dit geval teveel belangen door elkaar heen lopen.

Duidelijk is al wel dat welzijnsorganisatie HVO Querido de vrouwen zal begeleiden bij de oprichting van het prostitutiebedrijf. ,,Deze nieuwe organisatie zal de sekswerkers begeleiden bij het verwerven van de vaardigheden om het bedrijf zelf te runnen’’, aldus de burgemeester. ,,Binnen afzienbare termijn moeten de sekswerkers het beheer over het prostitutiebedrijf overnemen.’’

De komende weken worden de juridische en financiële consequenties van een bordeel van gemeentewege onderzocht. Als hier geen onoverkomelijke bezwaren uit naar voren komen, kan het prostitutiebedrijf in juli de deuren openen.

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
19.4 °C
ZZW2
Beurs AEX
AEX 516.92
+ / - -0.52%