Pssst! De Telegraaf krijgt een nieuwe website. Nieuwsgierig? Bekijk ‘m hier!
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium

CDA eist meer geld voor veiligheid

10 FEB 2015

DEN HAAG - Oppositiepartij CDA eist dat het kabinet snel extra geld vrijmaakt voor de AIVD, de politie en het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). CDA-leider Sybrand Buma zei dat dinsdag, in een vooruitblik op een Kamerdebat woensdag met minister minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie) en premier Mark Rutte.

Foto: ANP

Volgens Buma is er door het kabinet „veel te veel beknibbeld op veiligheid” en vallen er grote gaten bij de veiligheidsdiensten. „De premier heeft steeds gezegd dat dat extra geld er komt als het nodig is. Nu zie je links en rechts bij de diensten het water over de schoenen lopen.”

In het debat zal Opstelten naar verwachting weer onder vuur komen te liggen van de oppositie. Over moties van wantrouwen aan het adres van de VVD-minister wordt nog niet hardop gesproken, maar de oppositie slijpt wel duidelijk de messen. Buma kondigde zaterdag al aan dat zijn geduld begint op te raken. „Hij praat veel, maar zegt weinig”, analyseert ook D66-leider Alexander Pechtold. „Het debat van morgen wordt belangrijk voor Opstelten. Ik verwacht heldere antwoorden en ga ervan uit dat hij goed voorbereid het debat ingaat.”

Binnen de coalitie wordt met ongemak gekeken naar de moeizame manier waarop Opstelten zich door de debatten slaat en wordt er rekening mee gehouden dat oppositiepartijen het hem met veel detailvragen opnieuw lastig gaan maken.

PVV-leider Geert Wilders heeft er al geen vertrouwen meer in. „We moeten maar iets verzinnen voor 'm, iets met puzzels en hengeltjes. Laten we hem uit zijn lijden verlossen.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
9.2 °C
O1
Beurs AEX
AEX 528.03
+ / - -0.08%