Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Margriet Hidding heeft champagne gedronken op het succes van de online cursus.
Margriet Hidding heeft champagne gedronken op het succes van de online cursus.
Foto: TLG

Universiteit krijgt 20.000 aanmeldingen

Nederlandse les is wereldwijd gewild

26 FEB 2015 Arianne Mantel

Groningen - In alle delen van de wereld willen mensen Nederlands leren spreken. Tot verbazing van het Talencentrum van de Rijksuniversiteit Groningen hebben zich in een mum van tijd bijna 20.000 cursisten aangemeld voor de online introductie Nederlands die in maart start.

 Onder studenten uit de hele wereld is belangstelling voor het leren van de Nederlandse taal.
Onder studenten uit de hele wereld is belangstelling voor het leren van de Nederlandse taal.

„De in de Nederlandse taal geïnteresseerden komen echt overal vandaan: uit Australië, de Verenigde Staten, Zuid-Korea, Duitsland en Tsjechië. We hebben er al champagne op gedronken hoor, hadden echt niet verwacht dat deze gratis taaltraining zó populair zou worden”, licht docent Margriet Hidding van het Talencentrum toe.

Hidding legt uit hoe het mogelijk is dat zoveel wereldburgers de Hollandse taal eigen willen maken. „Er is een Engelse website – futurelearn.com – waarop universiteiten uit de hele wereld gratis cursussen aanbieden. Die site heeft miljoenen volgers. Half december is de aankondiging van de training erop gezet en de aanmeldingen stroomden meteen binnen.”

Uit onderzoek blijkt dat het deels gaat om mensen die Nederland willen gaan bezoeken, er willen werken of studeren. Hidding: „Er zitten ook jongeren bij die een Hollands vriendje of vriendinnetje hebben. En een bejaarde man in New York die altijd al onze taal heeft willen leren. Maar ook in Nederland is er potentie; de cursus is namelijk met succes getest op asielzoekers en vluchtelingen. Vluchtelingenwerk en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers kunnen zo gratis zelfstandig de basisbeginselen van de taal leren aan mensen die net in ons land zijn aangekomen.”

Binnen drie weken leren de cursisten, die wel het Engels machtig moeten zijn, de basis van het Nederlands lezen, schrijven en uitspreken. Ook worden de cultuur en het landschap toegelicht.

Hidding: „Met deze cursus willen we ons profileren bij potentiële nieuwe studenten en medewerkers. Dat wilde het ministerie van Onderwijs ook graag, vooral omdat veel buitenlanders die in Nederland studeren daarna snel weer vertrekken. Dat komt deels doordat ze de taal niet beheersen en zich daardoor minder snel thuis voelen. Het idee is dat ze de taal van tevoren proeven waardoor zij zich sneller hechten.”

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.6 °C
NO2
Beurs AEX
AEX 516.71
+ / - -0.56%