Nieuw! Elke maand
15 Premium artikelen gratis.
Registreer nu of log in en lees voortaan elke maand 15 Premium artikelen gratis.
Dit is het laatste Premium artikel dat u gratis kunt lezen. Tijd voor een abonnement!
premium
Foto: Thiemo Wind

Rijksmuseum koopt werk van Jan Asselijn

14 MRT 2015

AMSTERDAM/MAASTRICHT - Het Rijksmuseum heeft op de kunstbeurs TEFAF in Maastricht een groot doek van de zeventiende-eeuwse schilder Jan Asselijn gekocht. Op het schilderij is de dijkdoorbraak te zien van de Amsterdamse Sint Anthonisdijk (nu Zeeburgerdijk) ten gevolge van de Sint Petersvloed in 1651. Dat heeft het Rijksmuseum zaterdag laten weten.

De schilder was ooggetuige van de dijkdoorbraak. „Het werk maakt in één klap de situatie duidelijk waarin wij Hollanders altijd hebben geleefd en nog steeds leven: onder de zeespiegel', zegt museumdirecteur Wim Pijbes. „Asselijn verbeeldde dit actuele thema op dramatische wijze.”

Het Rijksmuseum telde 1,2 miljoen euro neer voor het doek. Een anonieme schenker, drie fondsen en hoofdsponsor ING droegen aan de aankoop bij.

In de Rijksmuseumcollectie bevindt zich ook het bekende schilderij De bedreigde zwaan van Asselijn. Het werk uit 1650 hangt in de eregalerij. Welke plek het nieuw verworven schilderij krijgt, kan het museum nog niet zeggen. „Het is heel goed mogelijk dat ook dit werk in de eregalerij komt te hangen.”

 

Verder lezen?
Elke maand 15 premium artikelen gratis
Ik heb al een account / ik ben abonnee
Verder lezen?
U heeft deze maand 15 Premium artikelen gratis gelezen.
Tijd voor een abonnement!
17.6 °C
OZO3
Beurs AEX
AEX 521.87
+ / - 0.0%